Televizyon

Günümüzde çocukların elektronik kullanımına yönelik ilgileri artarak devam etmektedir. Çocuklar
bilgisayar oyunlarını oynamaktan, televizyondaki çizgi filmleri, reklamları izlemekten keyif alırken
ebeveynler de çocuklarının elektronik aletlerle meşgul ve stabil olmasından hoşlanmakta ancak
gelişimlerinin olumsuz etkilenme ihtimalinden de endişe duymaktadırlar.

Okul öncesi dönemde çocuklar model alarak ve taklit ederek yeni becerileri ya da bilgileri rahatlıkla edinebilmektedirler. Bu sebeple çocukların izledikleri içeriklerin kontrol edilmesi oldukça önemlidir. İçeriği kontrol edilmeyen programlara maruz kalan çocuklar şiddeti, kalıplaşmış örnekleri model alabilmektedir. Şiddet içerikli programlar ya da oyunlar özellikle okul öncesi dönemde, gerçekle gerçek olmayanı ayırt etmede desteğe ihtiyaç duydukları bir gelişim döneminde, çocukların şiddet dürtüsünü kontrol etmekte zorlanmasına sebep olabilir. Bunun sonucunda da yaşıtlarıyla iletişiminde agresif tepkiler verebilmekte ve saldırgan davranışlarla kendilerini ifade edebilmektedirler. Yine okul öncesi dönemde program ya da oyun içeriklerindeki mesaj çocuğun kavram donanımına uygunsa ve görsel ağırlıklıysa çocuk tarafından anlaşılabilmekte ancak yetişkine yönelik programlarla ya da yaşının üstündeki içeriklerle karşılaştığında buradaki mesajı kavrayabilmesi mümkün olmamaktadır. İçeriğin yanı sıra yoğun elektronik kullanımının yoğunluğu da çocukların sözel becerilerinin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Yoğun elektronik kullanımı çocuğun gerçek dünyada yapıcı aktivitelerle geçireceği zamanın da kısıtlanması anlamına gelmektedir. Elektronik kullanımının çocuklara verdiği zararlardan biri de dış dünyada deneyimleme fırsatı bulacağı ilişkilerin pasif izleyici konumunda olduğu televizyon vb. ile sağlanamıyor olmasıdır.

Ebeveynlerin çocukların elektronik kullanımını kontrol etmesi gerekmektedir. Elektronik kullanımının çocuklarda kontrollü ilerlemesini sağlayabilmek adına;

*Ebeveynler yetişkinlere yönelik programları çocukların olmadığı zamanlarda ve ortamlarda izlemeyi tercih edebilirler.

*Alıcı ve ifade edici dil gelişimi yeni başlayan çocukların televizyon izlemiyor olması önemli bir
noktadır. Daha büyük çocuklar için ise en fazla yarım saat izlemeleri yönünde ilerlenmesi yararlı
olacaktır.

*Televizyonun izleneceği zaman dilimlerini belirlemek ve bu zaman dilimleri dışında çocuğun
televizyona maruz kalmaması sağlanabilir. Eğer çocuğunuzla birlikte televizyon izlediğiniz bir zaman dilimindeyseniz çocuğunuzla izlediğiniz içerikle ilgili sohbet edebilir, izlediği içeriği yorumlamasına fırsat sağlayarak bilişsel ve dil gelişimi süreçlerini bu noktada destekleyebilirsiniz.

*Tüm bu noktaları uygularken de çocuklara televizyon vb. yerine koyabilecekleri olumlu sosyal
ilişkiler kurmalarını destekleyecek etkinliklere yönlendirmek adına çaba göstermelidir. Çocuğunuzla etkileşimde olduğunuz zamanları yaratmak önemlidir.

Referans: Anne Baba ve Çocuk Arasında Dr. Haim G. Ginott, Dr. Alice Ginott, W. Wallace Goddard
s:174-176
Referans: Çocuğunuz Sizden Ne Bekliyor Şule Yazgan/Yankı Yazgan s:253-261

Similar Posts